Οι διακοπές τελείωσαν, η σχολική χρονιά ξεκινά και μαζί ένας νέος κύκλος υποχρεώσεων για τους γονείς, αλλά και τα παιδιά. Στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε το κλίμα ευφορίας των διακοπών, συχνά, ως γονείς «υποκύπτουμε στον πειρασμό» αγοράς ενός νέου κινητού ή tablet ή videogameστα παιδιά μας, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα τονώσουμε την ψυχολογία τους ενόψει της απότομης μετάβασής τους στις νέες τους σχολικές και άλλες υποχρεώσεις.
Αλήθεια, έχει ποτέ κανείς μας σκεφτεί, ότι ασυνείδητα, ωθούμε τα παιδιά μας στην υπερβολική έκθεση μπροστά σε μια οθόνη, προκαλώντας τους, τελικά, συναισθήματα μοναξιάς, αναστάτωσης ή αγωνίας, που σε σοβαρότερες περιπτώσεις τρίωρης και άνω ημερήσιας έκθεσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να οδηγήσουν σε αδυναμία συγκέντρωσης, διαταραχές ύπνου ακόμη και τάσεις αυτοκαταστροφής;
Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, η ζωή των νέων, ιδίως των εφήβων, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τεχνολογία. Έρευνες παγκοσμίως έχουν δείξει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων διαθέτει smartphone, ενώ περίπου το 45% είναι συνδεδεμένοι με το διαδίκτυο σε σχεδόν σταθερή βάση. Η απανταχού παρουσία των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, κινητών τηλεφώνων και άλλων έξυπνων συσκευών στη ζωή των νέων, πυροδότησε πλήθος συζητήσεων σχετικά με τις επιπτώσεις του υπερβολικού χρόνου έκθεσής τους σε οθόνες και, κυρίως, του σημαντικότατου ρόλου των γονέων στον περιορισμό της συνήθειας αυτής. Σήμερα, ολοένα και περισσότεροι γονείς ανησυχούν για τις επιπτώσεις της υπερέκθεσης στα παιδιά τους και προσπαθούν να βρουν τρόπους να περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό την «κακή αυτή συνήθεια».
Στην προσπάθειά τους αυτή, χρειάζονται, βέβαια, σημαντική βοήθεια και από την ίδια την τεχνολογία, που «μεταμόρφωσε» τις σύγχρονες γενιές σε «υποχείρια».(..είμαι εγώ ο γκρεμιστής γιατί είμαι εγώ κι ο χτίστης……(Κ.Παλαμάς). Έτσι, μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας, όπως η Google και Apple, ανακοίνωσαν την κυκλοφορία νέων προϊόντων ψηφιακής ευεξίας και «γονικού ελέγχου», που στοχεύουν να βοηθήσουν τους γονείς να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται την χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών των παιδιών τους. Λόγου χάρη, μέσω συγκεκριμένης επιλογής της Apple στο iOS, οι γονείς μπορούν να διαμορφώσουν τι μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει το παιδί στη συσκευή, -όπως η λήψη εφαρμογών ή η απενεργοποίηση συγκεκριμένων ρυθμίσεων-, να περιορίσουν τη χρήση εφαρμογών ανά κατηγορία ή και μεμονωμένων εφαρμογών, ή να διασφαλίσουν ότι συγκεκριμένες σημαντικές εφαρμογές, π.χ. οι εκπαιδευτικές, θα συνεχίσουν να λειτουργούν και κατά τη διάρκεια των διακοπών.
Εν τω μεταξύ, τα συστήματα γονικού ελέγχου άλλων εταιρειών τεχνολογίας έχουν εξελιχθεί, ώστε να περιλαμβάνουν περισσότερες λειτουργίες που σχετίζονται με την οθόνη. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή που εισάγει π.χ. χρονικό όριο οθόνης, επιτρέπει στους γονείς να αποκλείουν το χρόνο πλοήγησης όταν η συσκευή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, όπως για παράδειγμα την ώρα του ύπνου. Το FamilyLink της Google, το οποίο ξεκίνησε δημόσια το περασμένο φθινόπωρο, επικεντρώνεται, επίσης, στις ρυθμίσεις της οθόνης. Τέλος και η Amazon προσφέρει ελέγχους που επιτρέπουν στους γονείς να καθορίζουν εκπαιδευτικούς στόχους, που πρέπει να πληρούνται, πριν από την αναπαραγωγή βιντεοπαιχνιδιών και επιτρέπει τον καθορισμό χρονικών ορίων και φιλτραρίσματος περιεχομένου κατά ηλικία.
Μείνετε συντονισμένοι και ενημερωμένοι για τις νέες αφίξεις ψηφιακών προϊόντων και στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα www.ekos.gr. Ρωτήστε μας!