Τι να Εξετάσεις Πριν Αγοράσεις Έναν Προβολέα

Ο προβολέας (projector) είναι μία ηλεκτρονική συσκευή η οποία απεικονίζει στατικές ή κινούμενες εικόνες, σε μεγάλη διάσταση. Αρχικά, οι προβολείς προορίζονταν για επαγγελματική χρήση, όπως εταιρικές παρουσιάσεις, σεμινάρια, εκθεσιακά κέντρα, κλπ. Γρήγορα όμως, η χρήση τους εξαπλώθηκε στη λεγόμενη αγορά του οικιακού κινηματογράφου, ή αλλιώς home cinema. Είτε λοιπόν δίνεις διάλεξη σε ένα αμφιθέατρο, κάνεις μια επαγγελματική συνάντηση και επιθυμείς να αιχμαλωτίσεις το κοινό, ή θες να το χρησιμοποιήσεις στο σπίτι για προσωπική διασκέδαση, υπάρχουν πλέον πολλές επιλογές για να βρεις τον κατάλληλο Projector για ‘σένα. Τα περισσότερα νέα μοντέλα προσφέρουν προσιτή τιμή, γρήγορη εγκατάσταση, εύκολες ρυθμίσεις και εκλεπτυσμένο design. Τι τεχνικά χαρακτηριστικά πρέπει όμως να προσέξεις πριν προχωρήσεις στην αγορά του; Φωτεινότητα  Η ποσότητα ορατού φωτός που εκπέμπει ένας βιντεοπροβολέας μετριέται σε ANSI Lumens, ένα αντικειμενικό και αρκετά ακριβές πρότυπο. Περισσότερα ANSI Lumens ισοδυναμούν με φωτεινότερη εικόνα, προκειμένου να είναι ορατή άνετα, δίχως να χρειάζεται να σβήσεις τα φώτα στο δωμάτιο. Για να προσδιορίσεις τον αναγκαίο αριθμό lumens, πρέπει να λάβεις υπόψη τις διαστάσεις της αίθουσας προβολής και τις συνθήκες φωτεινότητας του χώρου. Ειδικότερα, μέχρι 1.400 ANSI Lumens είναι για συνθήκες χαμηλού φωτισμού, από 1.400 ως 2.000 είναι για μεγάλες αίθουσες και συνθήκες κανονικού φωτισμού, ενώ πάνω από 2.000 είναι για αμφιθέατρα και συνθήκες έντονου φωτισμού. Είδος Τεχνολογίας Υπάρχουν διάφορα είδη προβολέων, με βασικά τα παρακάτω:
  • DLP προβολείς, που χρησιμοποιούν το DMD chip της texas instruments στην οπτική τους μηχανή. Mερικές από τις γνωστές εταιρείες στην κατασκευή DLP προβολέων είναι οι BenQ (π.χ. BenQ MH741 ή BenQ TW529) και Optoma, όπως ο Οptoma X316ST. Αποδίδουν εξαιρετική εικόνα, έχουν μεγάλη αντοχή και είναι και για 3D απεικόνιση.
  • LCD προβολείς, που χρησιμοποιούν τα LCD πάνελ της EPSON για την κατασκευή τους. Οι πιο γνωστές εταιρίες που κάνουν χρήση των LCD πάνελ είναι η ίδια κατασκευάστρια EPSON και η Panasonic. Ένα αξιόλογο μοντέλο και προσιτό είναι το EPSON- W04, με εξαιρετική απόδοση χρωμάτων και ειδικά του μαύρου.
  • SXRD προβολείς, που κάνουν χρήση των reflective LCD (SXRD) panel της Sony.
  • LCOS προβολείς, που κάνουν χρήση των reflective LCD (LCOS) πάνελ της JVC.
Ανάλυση Ό,τι ισχύει για τις τηλεοράσεις, ισχύει και για τους projectors: μεγαλύτερη ανάλυση σημαίνει περισσότερα pixels, δηλαδή πιο ευκρινής εικόνα (αρκεί και το περιεχόμενο να είναι υψηλής ανάλυσης). Θα συναντήσεις κυρίως τρεις κατηγορίες:
  • 1280×720: Οι projectors αυτή της ανάλυσης είναι οι πιο προσιτοί και ιδανικοί αν παρακολουθείς περιεχόμενο ανάλυσης 720p, DVD ή κατώτερης ποιότητας.
  • 1280×800: Πρόκειται για μια ανάλυση που μπορεί να ικανοποιήσει τόσο αυτούς, που παρακολουθούν ταινίες 720p, όσο και αυτούς που θέλουν να προβάλλουν την οθόνη του υπολογιστή με αναλύσεις XGA (1024×768) ή WXGA (1280×800).
  • 1920×1080: Η επιλογή των απαιτητικών, που διαθέτουν συλλογή από ταινίες Blu-ray και γενικά περιεχόμενο σε αυτή την ανάλυση. Κάποιοι projectors διαθέτουν τεχνολογίες (όπως η Super Resolution της Epson), που βελτιστοποιεί την αναπαραγωγή περιεχομένου χαμηλής ανάλυσης σε ανάλυση Full HD.
Εάν λοιπόν θέλεις να φέρεις την κινηματογραφική μαγεία στο σαλόνι σου, ο projector είναι μονόδρομος, οι επιλογές όμως πολλές. Βρες σήμερα αυτόν που σου ταιριάζει και μοιράσου μοναδικές εμπειρίες με τα αγαπημένα σου πρόσωπα! Καλές προβολές!