Πώς να Αποθηκεύσεις με Ασφάλεια το Φαγητό που Περίσσεψε

Περίσσεψε φαγητό μετά από ένα μεγάλο τραπέζι ή από το μεσημεριανό γεύμα; Δεν υπάρχει κανένας λόγος να το πετάξεις, αφού μπορείς να το αποθηκεύσεις και να το καταναλώσεις αργότερα. Είναι όμως πολύ σημαντικό η συντήρηση του φαγητού να γίνει με το σωστό τρόπο, ώστε να παραταθεί η διάρκεια ζωής του και να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος για την υγεία σου και της οικογένειας σου. Απλά ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές, για να αποφύγεις τις σπατάλες, αλλά πάντα με ασφάλεια:
  • Ο πρώτος και βασικός κανόνας είναι ότι το φαγητό που περισσεύει, θα πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες αφού μαγειρευτεί. Μετά αρχίζει η αναπαραγωγή επικίνδυνων βακτηρίων. Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο, φρόντισε λοιπόν να το αποθηκεύσεις αμέσως μόλις τελειώσεις το γεύμα σου, αφού φυσικά έχει κρυώσει.
  • Χώρισε το φαγητό σε μερίδες και χρησιμοποίησε ρηχά δοχεία ή μικρά τάπερ, ώστε να μην υποχρεωθείς αργότερα να το ζεστάνεις όλο μαζί, αλλά και να κρυώσει πιο γρήγορα. Η αποθήκευση σε μεγάλα σκεύη, ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων, ακόμα κι αν το φαγητό βρίσκεται στο ψυγείο.
  • Είναι σημαντικό να ξαναζεστάνεις το μαγειρεμένο φαγητό και όχι να το καταναλώσεις αμέσως μόλις το βγάλεις από το ψυγείο, αφού ακόμα και στη συντήρηση είναι πιθανό να αναπτυχθούν μικρόβια. Ιδανικά, χρησιμοποίησε το φούρνο μικροκυμάτων για να το ζεστάνεις και περίμενε να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρεις.
  • Μην ξεχνάς ότι το μαγειρεμένο φαγητό αντέχει στο ψυγείο το πολύ 2 με 3 ημέρες, μετά αρχίζει και αλλοιώνεται. Μην το καταναλώσεις μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος, ακόμα κι αν φαίνεται μια χαρά.