Μικρά Μυστικά για τον Τέλειο Espresso

Εάν είσαι κι εσύ λάτρης του καφέ, δεν υπάρχει λόγος να απολαμβάνεις τον αυθεντικό μυρωδάτο espresso μόνο στην αγαπημένη σου καφετέρια, και στο σπίτι να αρκείσαι σε έναν προχειροφτιαγμένο φραπεδάκι. Το ekos.gr, είναι εδώ για να σου μάθει όλα εκείνα που χρειάζεται να ξέρεις για να πετύχεις μόνος σου τον πιο απολαυστικό espresso: Αποθήκευση: Διατήρησε πάντα τον καφέ σε ερμητικά κλεισμένο δοχείο, μακριά από το φως, τη ζέστη, την υγρασία και τις έντονες μυρωδιές διότι τις απορροφάει και αλλοιώνεται η γεύση και το άρωμά του. Ποιότητα και άλεσμα: Επέλεξε ένα καλό χαρμάνι και ιδανικά, φρόντιζε να αλέθεις την κατάλληλο ποσότητα (7 γρ ± 0,5) αμέσως πριν από την παρασκευή του. Το μέγεθος των κόκκων δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλο διότι το νερό θα περνάει γρήγορα μέσα από τον καφέ χωρίς να απελευθερώσει τα συστατικά του, αλλά ούτε και σα σκόνη, γιατί τότε οι κόκκοι θα διαπερνούν το φίλτρο καταλήγοντας στο φλυτζάνι. Αν χρησιμοποιείς αλεσμένο καφέ από το καφεκοπτείο ή συσκευασμένο, αγόρασε μικρές ποσότητες και κατανάλωσέ τον σε δύο το πολύ εβδομάδες. Νερό: Το νερό που χρησιμοποιείς είναι πολύ σημαντικό για την ποιότητα του καφέ. Θα πρέπει να είναι πάντα φρέσκο και φιλτραρισμένο, αφού νερό με λανθασμένη αλατότητα μειώνει τη διάρκεια ζωής της εσπρεσομηχανής, και δίνει άσχημη γεύση στον espresso. Εάν το νερό της βρύσης είναι σκληρό ή αναδύει μυρωδιά χλωρίου, προτίμησε το εμφιαλωμένο. Θερμοκρασία: H σωστή θερμοκρασία ενός αυθεντικού espresso είναι μεταξύ 88- 92 βαθμών C. Πιο κρύο ή πιο ζεστό νερό θα μειώσει την ποιότητα της γεύσης του καφέ. Οι οικιακές καφετιέρες συνήθως δεν έχουν δυνατότητα ρύθμισης, ωστόσο είναι απαραίτητο να προθερμαίνεις τη μηχανή πριν τη χρησιμοποιήσεις. Χρόνος παρασκευής: Ο χρόνος διήθηση του espresso είναι περίπου 25 δευτερόλεπτα, μετά ή ροή του αρχίζει να γίνεται ξανθή. Αν ο καφές είναι μπαγιάτικος ή χοντροκομμένος ή δεν έχει δοσολογηθεί, κατανεμηθεί και πατηθεί σωστά, η ροή θα γίνει ξανθή- κίτρινη πριν τα 25 δευτερόλεπτα. Μερικές ακόμη συμβουλές:
  • Μην συμπιέζεις υπερβολικά τον καφέ γιατί μειώνεται η ροή του νερού.
  • Μην τον ανακατεύεις πολύ γιατί χαλάει η πυκνή υφή και χάνονται τα αρώματά του.
  • Μη το παρακάνεις με τα παγάκια στον freddo espresso διότι θα γίνει νερουλός.
  • Προτίμησε μαύρη ή καστανή ζάχαρη, δίνει πιο ιδιαίτερη γεύση.
  • Για να διατηρήσεις περισσότερο το καϊμάκι αλλά και το άρωμα του ζεστού espresso, μπορείς να θερμάνεις το φλιτζάνι πριν τον σερβίρεις.
  • Καθάριζε συχνά και με κατάλληλα καθαριστικά τη μηχανή του espresso, το γκρουπ, τα φίλτρα και γενικότερα όλα τα εξαρτήματα.
Last but not least, επένδυσε σε μια καλή μηχανή espresso! Επέλεξε από τη μεγάλη ποικιλία του ekos.gr και… Καλή Απόλαυση!