Μήπως φέτος αποφάσισες να ανέβεις επίπεδο και να καταπιαστείς με τσουρέκια; Έχεις κάνει ανάλογες προσπάθειες στο παρελθόν αλλά το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό; Το ekos.gr σου δίνει τις οδηγίες βήμα- βήμα για να φτιάξεις το τέλειο πασχαλινό -και μη- τσουρέκι και σου αποκαλύπτει μικρά μυστικά για να διαπρέψεις στην κουζίνα!
Ξεκινάμε με τη συνταγή!
Τι θα χρειαστείς:
1 kg αλεύρι για τσουρέκι
250 γρ. ζάχαρη
200 γρ. βούτυρο λιωμένο
5 αυγά
3 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κ.γ. αλάτι
200γρ γάλα φρέσκο (χλιαρό)
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1κ.γ. μαχλέπι
1κ.γ. μαστίχα
Για την επικάλυψη:
Κρόκο από 1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό
Λίγα αμύγδαλα φιλέ
Εκτέλεση:
- Φτιάξε ένα χυλό ανακατεύοντας τη μαγιά με το χλιαρό γάλα και το 1/3 από το αλεύρι. Άφησέ το να φουσκώσει για 20-30 λεπτά, σε ζεστό μέρος.
- Πρόσθεσε στο μπολ της κουζινομηχανής τη ζάχαρη και τα αυγά και χτύπησέ τα καλά μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια πρόσθεσε το αλάτι και τα μυρωδικά και μετά το χυλό και το υπόλοιπο αλεύρι.
- Αφού αναμιχθούν καλά τα υλικά, πρόσθεσε το λιωμένο βούτυρο που είναι σε θερμοκρασία δωματίου σιγά -σιγά μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και να το απορροφήσει εντελώς.
- Βάλε τη ζύμη να ξεκουραστεί για αρκετή ώρα σε ζεστό μέρος.
- Χώρισε τη ζύμη σε τρία κομμάτια και πλάσε το κάθε κομμάτι σε ρολό.
- Πλέξε τα τρία ρολά σε πλεξούδα και μάζεψε τις άκρες από κάτω.
- Άλειψε το τσουρέκι με λίγο αυγό και πασπάλισέ το με τα αμύγδαλα φιλέ.
- Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160C για 35-40 λεπτά.
- Η σωστή θερμοκρασία έχει μεγάλη σημασία. Φρόντισε ώστε όλα τα υλικά σου να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ ο χώρος όπου θα φτιάξεις τα τσουρέκια, θα πρέπει να είναι σχετικά ζεστός.
- Το μεγαλύτερο μυστικό κρύβεται στο χτύπημα. Πρέπει να χτυπήσεις τη ζύμη τόσο καλά, που να μοιάζει με μία μεγάλη τσίχλα. Για να καταφέρεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, σίγουρα χρειάζεσαι μια καλή κουζινομηχανή!
- Άσε τη ζύμη να φουσκώσει με την… ησυχία της. Αν θέλεις να ζυμώσεις τώρα και σε μισή ώρα το τσουρέκι σου να ψήνεται, καλύτερα να το ξεχάσεις. Η ζύμη θέλει ξεκούραση! Όσο πιο πολλές ώρες την αφήσεις να ξεκουραστεί, τόσο πιο αφράτο και μαστιχωτό θα γίνει το τσουρέκι.
- Η μαγιά πρέπει να διαλυθεί σε χλιαρό γάλα κι όχι σε κρύο ή καυτό. Είναι βασικό για να πετύχει η συνταγή και να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Για έξτρα αφράτο τσουρέκι, απαιτείται να ζυμώσεις μαλακά αρκετές φορές για να φύγει ο αέρας από μέσα. Το τσουρέκι χρειάζεται υπομονή, αφού η διαδικασία του διπλού και τριπλού ζυμώματος είναι απαραίτητη.
- Το ψήσιμο πρέπει να γίνει στη χαμηλή σκάλα και προσοχή μην ανοίξεις το πορτάκι του φούρνου και “κάτσει” το τσουρέκι.
- Μείνε πιστός στα υλικά και τη δοσολογία της συνταγής και μην προσθέσεις περισσότερο αλεύρι γιατί θα σφίξει η ζύμη.
- Μετά το ψήσιμο τύλιξε τα τσουρέκια σε διάφανη μεμβράνη για να μη ξεραθούν.