Τα σημερινά παιδιά είναι απόλυτα εξοικειωμένα με την τεχνολογία. Κάθε μορφή οθόνης, ο υπολογιστής, το κινητό τηλέφωνο, τα tablet και οι smart TV τα ενθουσιάζουν. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.
Όσο η χρήση τους γίνεται με μέτρο και έχετε την διαρκή επίβλεψή τους, δεν έχετε να φοβάστε τίποτα. Κάθε γονέας οφείλει να εξοικειώσει, να διδάξει και να καθοδηγήσει τα παιδιά στον νέο τεχνολογικό κόσμο, με ασφάλεια.
Αν ακόμα αναρωτιέστε αν το 5χρονο παιδί σας χρειάζεται υπολογιστή, η απάντηση είναι ΝΑΙ!
Καλό είναι να προμηθευτείτε έναν υπολογιστή για τις απαιτήσεις του μικρού παιδιού σας και όχι να του δώσετε να χρησιμοποιεί τον δικό σας. Ένα μικρό laptop, ελαφρύ, φθηνό με εύκολο μενού είναι ότι χρειάζεστε.
Πρέπει ΠΑΝΤΑ να είστε παρόντες κατά την χρήση του υπολογιστή. Θα βάλετε όρια στον χρόνο χρήσης, στις λειτουργίες και στο περιεχόμενο περιήγησης και εφαρμογών που θα έχει το παιδί σας. Όλοι οι υπολογιστές πλέον διαθέτουν δυνατότητες parental control, που σας βοηθάνε να ελέγχετε το περιεχόμενο περιήγησης . Μιλήστε μαζί του για κάθε τι που βλέπετε στον υπολογιστή, εξηγήστε του πως θα κάνει κάθε βήμα και βρείτε διασκεδαστικές αλλά ταυτόχρονα εκπαιδευτικές εφαρμογές.
Μην είστε αυστηροί και απαιτητικοί μαζί τους. Μην πιέζετε το τετράχρονο παιδί σας να μάθει κώδικα, αλλά μάθετέ τους απλές λειτουργίες, όπως να βλέπουν βίντεο, να ακούν μουσική, να γράφουν γράμματα, να ζωγραφίζουν κλπ.
Κλείνοντας σας παραθέτουμε και τον Κανόνα 3-6-9-12 που πολλοί παιδοψυχολόγοι προτείνουν.
Όχι τηλεόραση πριν από τα 3 χρόνια.
Όχι παιχνίδια σε κονσόλα πριν από τα 6.
Όχι internet πριν από τα 9.
Όχι social media πριν από τα 12.
Μην ξεχνάτε ότι σημαντικό είναι να περνάτε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας, κάθε ημέρα και σε κάθε δραστηριότητα. Γιατί ο χρόνος κυλάει και μεγαλώνουν τόσο γρήγορα!