Χρήσιμες Συμβουλές για Οικονομία στην Εκτύπωση

Εάν λόγω εργασίας ή σχολής συνηθίζεις να χρησιμοποιείς πολύ τον εκτυπωτή σου στο σπίτι, τότε σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει πως το κόστος για μελάνι και χαρτί, δεν είναι καθόλου αμελητέο. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές από το ekos.gr και πάρε την κατάσταση στα χέρια σου!
  1. Χρησιμοποίησε χαμηλής ποιότητας εκτύπωση Εάν δεν πρόκειται για φωτογραφίες ή πολύ σημαντικά έγγραφα, τότε δε χρειάζεται να εκτυπώνεις σε υψηλή ποιότητα. Επέλεξε το “draft mode” (ή “eco mode”) στις ιδιότητες του εκτυπωτή και φυσικά όποτε μπορείς προτίμησε την εκτύπωση σε γκρίζους τόνους, αφού τα έγχρωμα μελάνια είναι πολύ πιο ακριβά.
  2. Διάλεξε τη σωστή γραμματοσειρά Μπορεί να σου φαίνεται παράξενο, ίσως και αστείο, αλλά η χρήση μιας λεπτής γραμματοσειράς όπως η Calibri ή η Times New Roman, μπορεί να εξοικονομήσει έως και 25% μελάνι ανά σελίδα!
  3. Έλεγξε καλά για λάθη Ακούγεται απλό, αλλά η επανεκτύπωση ενός εγγράφου λόγω λαθών ή παραλείψεων, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες του αυξημένου κόστους χρήσης των εκτυπωτών. Φρόντισε λοιπόν να εκτυπώνεις μόνο την τελική έκδοση του εγγράφου σου, κάνοντας οικονομία και στο μελάνι, και στο χαρτί.
  4. Χρησιμοποίησε εκτύπωση διπλής όψης Και μιας που μιλήσαμε για οικονομία στο χαρτί, μπορείς να επιλέξεις εκτύπωση και στις δυο πλευρές του, βοηθώντας παράλληλα και το περιβάλλον. Πολλές συσκευές επιτρέπουν μάλιστα αυτόματη διπλή εκτύπωση.
  5. Περισσότερο περιεχόμενο ανά σελίδα Η ρύθμιση του επιπέδου scaling, μπορεί να σε γλιτώσει από πολλές σελίδες που θα έχουν πολύ μικρό περιεχόμενο κειμένου, ενώ μπορείς πάντα να ελέγξεις εάν σε ικανοποιεί το αποτέλεσμα, βλέποντάς το στην προεπισκόπηση. Εάν εκτυπώνεις παρουσιάσεις, μπορείς άνετα να έχεις 4 slides σε μια σελίδα και να διαβάζονται με ευκολία.
  6. Εκτύπωνε συχνά Εάν δε χρησιμοποιείς τον εκτυπωτή για μεγάλο διάστημα, τα μελάνια του μπορεί να στεγνώσουν και να ξεραθούν. Για να το αποφύγεις, εκτύπωνε καλού κακού μια φορά την εβδομάδα μια γραμμή κειμένου.
  7. Συνέχισε να εκτυπώνεις Ακόμα κι αν ο εκτυπωτής σε έχει προειδοποιήσει για χαμηλή στάθμη στα μελάνια, συνήθως το δοχείο περιέχει και άλλο. Μη βιαστείς λοιπόν να τα αντικαταστήσεις!
  8. Επένδυσε σε μια νεότερη συσκευή Οι κατασκευαστές γνωρίζουν πλέον πως ολοένα και περισσότεροι κάτοχοι εκτυπωτών στρέφονται στην αγορά μη γνήσιων μελανιών, λόγω του μειωμένου κόστους τους. Έτσι, πολλές εταιρείες φροντίζουν να περιορίζουν το κόστος κατανάλωσης, για να μη χάνουν εντελώς τους πελάτες τους. Καλό θα ήταν λοιπόν να ελέγχεις συχνά τα νέα μοντέλα, το κόστος κατανάλωσης και τις τιμές των συμβατών μελανιών, αφού η απόκτηση μιας καινούριας συσκευής μπορεί σε βάθος χρόνου να σου εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα.
Τελικά ό,τι κι αν αποφασίσεις, νέα μελάνια ή νέο εκτυπωτή- πολυμηχάνημα, θα το βρεις στο ekos.gr, το e-shop που πάντα ήθελες!