8 Tips για το τέλειο ψήσιμο!
Το σωστό ψήσιμο, δεν θέλει κόπο αλλά θέλει τρόπο!
Ακόμα και αν δεν είσαι ‘πρωτάρης’ στο ψήσιμο του κρέατος, οι ακόλουθες συμβουλές θα σε βοηθήσουν να γίνεις ακόμα καλύτερος, πράγμα που θα εκτιμήσουν όλοι οι φίλοι και συγγενείς που θα παραβρεθούν στο φετινό Πασχαλιάτικο τραπέζι σου.
- Βάλε αλάτι και πιπέρι στο κρέας τουλάχιστον 20-30 λεπτά πριν τα τοποθετήσεις στη φωτιά. Μην φοβάσαι ότι θα αφυδατωθεί το κρέας από το αλάτι. Όταν το βάλεις στη φωτιά, τα σάκχαρα του κρέατος θα αναμειχθούν τέλεια με το αλάτι!
- Αν μαρινάρεις από το βράδυ το κρέας σου, θα γίνει ακόμα πιο μαλακό και γευστικό. Η πιο απλή μαρινάδα είναι να βάλεις σε ένα γυάλινο σκεύος το κρέας μέσα σε ελαιόλαδο με μουστάρδα, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι ή ότι άλλο τραβάει η όρεξή σου. Το αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα θα είναι μοναδικό.
- Τρύπησε το κρέας με μια πιρούνα αρκετές φορές. Πολλοί σεφ θεωρούν ότι αυτό ξεκλειδώνει τη γεύση του κρέατος.
- Άφησε το κρέας εκτός ψυγείου για τουλάχιστον μισή ώρα, να πάρει την θερμοκρασία δωματίου και μετά βάλτο στη φωτιά. Διαφορετικά δεν θα έχεις την λεπτή κρούστα από το ψήσιμο.
- Εάν το κρέας είναι κομμένο σε παχιές μερίδες πρέπει να το ‘γυρνάς’ αρκετές φορές.
- Άφησε τη φωτιά να χαμηλώσει θερμοκρασία. Ακόμα καλύτερα θα είναι να σιγοψηθούν τα κρέατα. Έτσι θα είναι ζουμερά με έντονη γεύση.
- Μην αφήνεις τη φωτιά χωρίς τον διαρκή έλεγχό σου. Μπορεί να σβήσει ή ακόμα χειρότερα να δυναμώσει και να κάψει όλα τα ψητά.
- Πολύ σημαντικό είναι να μην είναι η φωτιά σου εκτεθειμένη σε αέρα ή βροχή για ευνόητους λόγους.