10 MACRO…TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΟ ΦΑΚΟ ΣΟΥ

Το καλοκαίρι για πολλούς είναι η καλύτερη εποχή, αφού είναι καιρός για διακοπές, εξορμήσεις και φυσικά ευκαιρία για τις καλύτερες φωτογραφικές λήψεις. Ξεκινώντας με την παραδοχή ότι όλοι λίγο-πολύ έχουν μια DSLR ή mirrorless camera, το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί κάποιος είναι ο ειδικός macro φακός, αφού οι νορμάλ φακοί έχουν minimum αποστάσεις εστίασης που δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις του …μικρόκοσμου. Παραθέτουμε 10 tips που πρέπει να γνωρίζεις:
  1. O συντελεστής αύξησης της έκθεσης, δηλαδή η απώλειας φωτεινότητας λόγω σφάλματος προέκτασης, προκύπτει από το μαθηματικό τύπο «τετράγωνο απόστασης κέντρου φακού – αντικειμένου δια το τετράγωνο της εστιακής απόστασης του φακού». Πρακτική συνέπεια: στο 1:2 χάνουμε 1stop και στο 1:1 2stop. Αυτό όμως ισχύει σε περίπτωση χρήσης δακτυλιδιών ή φυσούνας όχι όμως στους φακούς internal focus.
  2. Μεγέθυνση 1:1 (αναπαραγωγή φυσικών διαστάσεων 1x ή lifesize) σημαίνει ότι αντικείμενο μήκους 1cm αναπαρίσταται σε μέγεθος 1m στην επιφάνεια του αισθητήρα (ή του φιλμ).
  3. Καλύτερα να προτιμήσουμε macro φακό 1:1 σε σχέση με κάποιο άλλο 1:2 γιατί κάποια στιγμή δεν θα μας καλύψει.
  4. Μερικοί zoom νετάρουν πιο κοντά. Όμως η ευκρίνεια δεν φθάνει την αντίστοιχη macro φακού γιατί δεν έχουν σχεδίαση floating element.
  5. Ένας πραγματικός macro έχει άριστη γεωμετρική ακρίβεια γιατί χρησιμοποιείται και για αντιγραφές. Μπορούμε άμεσα να το επαληθεύσουμε καδράροντας στόχο με πολλά κανονικά τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα (π.χ. κουφώματα σε ένα σπίτι, ένα καρό τραπεζομάντηλο κλπ.)
  6. Ποιόν macro να διαλέξω; 50mm για αντιγραφές, 100mm για γενική χρήση και 150-200mm σε σπάνιες περιπτώσεις π.χ. σε ένα ταξίδι στους τροπικούς όταν δεν είναι φρόνιμο να πλησιάζουμε άγνωστα …ζωύφια.
  7. To autofocus σπάνια χρησιμεύει. Οι macro φωτογράφοι προτιμούν το manual για απόλυτο έλεγχο.
  8. Αρκετοί macro έχουν βαθιά αποτραβηγμένο το εμπρόσθιο κρύσταλλο (όχι αυτοί με σύστημα Internal focus). Όμως αυτό έχει μια παρενέργεια: αν βάλουμε φίλτρο UV ή άλλο, επιφέρει οπτική υποβάθμιση (το φαινόμενο χειροτερεύει όσο το κρύσταλλο του φίλτρου απομακρύνεται από το πρώτο οπτικό στοιχείο).
  9. Πληροφορούμαστε από μετρήσεις MTF (ψάχνοντας λιγάκι στο Internet) την περιοχή διαφραγμάτων με τη μέγιστη απόδοση και δουλεύουμε σε αυτό το εύρος για max ποιότητα.
  10. Με διαφράγματα εργασίας f/16 ή πιο κλειστά, η απόδοση χειροτερεύει πολύ λόγω diffraction.
  Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε, ελάτε στο κατάστημά μας ή δείτε τη μεγάλη ποικιλία φακών που διαθέτουμε https://www.ekos.gr/category/fotografia_fakoi στο site μας.